Search This Blog

Translate

Followers

pemulihan

11 TRADISI RUMAH SHIQAL       

 1. KEBAJIKAN BERSAMA PERLU DIUTAMAKAN.
 2. PERTOLONGAN ALLAH SWT MENJADI KUNCI KEPULIHAN.
 3. KEAZAMAN UNTUK PULIH DAN KEKALKAN KEPULIHAN.
 4. MENJAGA KEPULIHAN ADALAH SEPANJANG HAYAT.
 5. JUJUR, AMANAH, TANGGUNGJAWAB, IKHLAS (JATI) MENJADI TERAS AMALAN SETIAP JEMAAH.
 6. KEPULIHAN PERIBADI BERGANTUNG PADA KEKUATAN JEMAAH.
 7. SAMPAIKAN PESANAN KEPULIHAN PADA MEREKA YANG MEMERLUKAN.
 8. TIADA KEPENTINGAN PERIBADI SELAIN MEMBANTU MEREKA DALAM KEPULIHAN.
 9. TIDAK TERLIBAT DALAM APA JUA PERTIKAIAN UMUM.
 10. BERKHIDMAT SERTA MENJAGA KEPULIHAN MENJADI DASAR PERJUANGAN.
 11. SENTIASA BERINGAT AGAR MELETAKKAN PRINSIP INI MENDAHULUI KEPENTINGAN PERIBADI,


Langkah Satu

Kami akui kami tiada daya upaya melawan pengaruh dadah sehingga hidup kami menjadi sengsara. Aku perlu lakukan langkah pertama iaitu hijrah.


Semua bermula dengan satu, Langkah pertama adalah permulaan bagi proses pemulihan ini. Penyembuhan bermula disini; kita tidak dapat pergi jauh selagi kita tidak lakukan langkah pertama ini, penghijrahan.

Kebanyakan ahli shiqal melaluinya dengan kaedah detoksifikasi. Ada juga dengan cara gerak hati. Tapi yang pastinya kita sudah terlalu letih berjuang dalam pertempuran ini. Mungkin kita pernah ‘pulih’ seketika dan menjauhkan diri dari dadah. Tetapi, tanpa kita sedari ‘penyakit’ kita masih aktif dalam kehidupan kita, memaksa diri menghadapi kekosongan dan ketidakurusnya kehidupan kita sekali lagi. Tindakan untuk berjaya tidak semestinya didorong oleh perasaan kekecewaan atau kesakitan. Ia mungkin tibanya saat untuk kitaran semula langkah langkah sebegini, lantas memulakan peringkat seterusnya perjalanan kita yang tiada berkesudahan dalam pemulihan. Ada dikalangan kita meletakkan bahawa penyakit yang dihidapi inilah penyebab utama kegagalan kita, bukan kerana moral. Ada juga yang tidak pedulikan alasannya, asalkan dapat keluar!

Walau apapun, inilah masanya untuk berhijrah: melibatkan diri dalam beberapa aktiviti konkrit yang akan membantu kita mencari lebih banyak kebebasan daripada ketagihan tanpa mengira jenis dadah. Harapan kita adalah untuk merealisasikan prinsip hijrah ini, mendalami penyerahan untuk menjadikan prinsip penerimaan, rendah diri, kesanggupan, kejujuran, dan keterbukaan minda sebahagian asas diri kita.

Hijrah perlukan pengorbanan. Pengorbanan perlukan penyerahan. Penyerahan tanpa syarat adalah satu satunya pilihan kita. Ada juga yang memulakan proses ini dengan tidak mempercayai sepenuhnya bahawa beliau seorang penagih, walaupun ketika berada pada tahap paling teruk dalam kehidupannya. Hanya melalui penghijrahan ini, barulah kita menyedari bahawa kita adalah penagih yang kini berada di bawah dan kita perlu menyerah diri dalam bentuk sebuah pengorbanan.

Sebelum kita mulakan, kita perlu menjauhi dadah walau apa cara sekali pun. Sekiranya kita ahli baru dalam Shiqal, syarat pertamanya perlulah ‘bersih’. Langkah pertama ini adalah bertujuan mencari kaedah untuk kita keluar dari kehidupan kita yang tidak terkawal dan terurus itu. Kita perlu mencari jalan untuk menghentikan tingkah laku ini supaya penghijrahan kita tidak dibelenggu dan kita akan terus bertindak keluar…..

Penyakit Ketagihan

Apa yang membuatkan kita menjadi penagih adalah penyakit ketagihan, bukan dadah, bukan tingkah laku, tetapi KETAGIHAN. Ada sesuatu dalam diri kita yang membuatkan kita tidak terkawal dari penggunaan dadah. Sesuatu ini juga membuatkan kita terdedah kepada kerasukan dan paksaan dalam kehidupan kita. Bagaimana kita tahu aktifnya penyakit ini? Apabila kita terperangkap dalam keterlaluan, kompulsif, mementingkan diri sendiri, berada didalam cengkaman yang tidak berkesudahan selain dari kerosakan iman, mental, emosi, jasmani (imej)
 • Apakah makna hijrah?
 • Apakah maksud "penyakit ketagihan" buat saya?
 • Adakah penyakit ini aktif semula? Dengan apa cara?
 • Bagaimana rasanya apabila saya terlalu taksubkan sesuatu? Adakah pemikiran saya mengikuti coraknya? Terangkan.
 • Apabila fikirkan sesuatu, adakah saya bertindak dengan segera tanpa memikirkan akibatnya? Bagaimana cara saya bertindak lazimnya?
 • Bagaimana penyakit mementingkan diri sendiri menjejaskan kehidupan saya dan kehidupan orang-orang di sekeliling saya?
 • Bagaimana penyakit saya telah memberi kesan kepada Iman,Mental,Emosi dan Jasmani? 
Ketagihan kita boleh dinyatakan dalam pelbagai cara. Apabila kita menyertai rumah Shiqal, masalahnya ialah dadah. Kemudian, kita mengetahui bahawa ketagihan mengakibatkan kebinasaan kehidupan kita dalam berbagai bagai cara.
 • Apakah caranya yang paling kerap berlaku apabila saya dalam ketagihan?
 • Adakah saya terlalu taksub dengan orang, tempat atau benda? Jika ya, bagaimana ia boleh menghalang hubungan saya dengan orang lain? Apa lagi yang boleh menjejaskan Iman,Mental,Emosi dan Jasmani oleh obsesi ini?

Penafian

Penafian adalah sebahagian daripada penyakit ketagihan, dimana kita memberitahu diri sendiri bahawa keadaan terkawal. Penafian membuatkan kita menolak realiti ketagihan kita. Kita cuba kurangkan kesannya, menyalahkan orang lain, memberi harapan terlalu tinggi pada keluarga, rakan rakan dan majikan. Kita bandingkan pula diri kita dengan penagih lain seolah-olah ketagihan mereka ‘lebih teruk’ daripada kita. Kita juga cuba menyalahkan dadah itu sendiri. Jika kita telah berjaya menjauhkan diri dari dadah untuk beberapa waktu, kita mungkin cuba membandingkan kenyataan ketika kita menagih, merasionalkan apa-apa yang kita lakukan hari ini tidaklah seburuk dulu! Salah satu cara paling mudah untuk mengenali sifat penafian adalah apabila kita memunasabahkan perkara yang tidak benar akan tingkah laku kita.

 • Adakah saya memunasabahkan perkara yang tidak benar atas tingkah laku saya? Jelaskan?
 • Adakah tindakan yang saya lakukan terhadap godaan ini, kemudian bertindak seolah-olah saya merancang untuk bertindak demikian? Bilakah masanya?
 • Bagaimanakah caranya saya menyalahkan orang lain atas tingkah laku saya?
 • Bagaimanakah saya membandingkan ketagihan saya dengan ketagihan orang lain? Adakah ketagihan saya "cukup buruk" jika tidak dibandingkan dengan orang lain?
 • Adakah saya membandingkan kenyataan kenyataan saya semasa menagih sebelum saya ‘bersih’? Apakah saya berfikir bahawa saya perlu tahu lebih dari sepatutnya? 
 • Adakah saya berfikiran bahawa saya mempunyai maklumat yang cukup tentang ketagihan dan pemulihan untuk mengawal tingkahlaku saya sebelum terlambat?
 • Adakah saya mengelak dari bertindak kerana takut terasa malu apabila saya berhadapan dengan ketagihan saya? Saya mengelak dari bertindak kerana saya bimbang tentang apa yang orang lain fikiran?

Tahap Bawah: Berputus asa dan Pengasingan

Ketagihan ini akhirnya membawa kita ketahap dimana kita tidak lagi boleh menafikan masalah kita. Semua pembohongan, semua kewajaran, semua ilusi ini jatuh apabila kita bersemuka dengan apa yang terjadi dalam kehidupan kita. Kita sedar kita hidup tanpa harapan. Kita dapati kita tiada berteman atau kehilangan sepenuhnya, hubungan kita penuh kepalsuan dan kepura puraan. Walaupun kelihatan kehilangan semuanya ketika berada pada tahap ini, sebenarnya kita perlu melalui tahap ini sebelum kita boleh memulakan perjalanan menuju pemulihan….

 • Apa krisis membawa saya ke pemulihan?
 • Apakah keadaan yang membawa saya secara rasmi dalam Langkah Satu?
 • Bila saya mula-mula mengenali ketagihan saya sebagai satu masalah? Adakah saya cuba untuk membetulkannya? Jika ya, bagaimana? Jika tidak, mengapa tidak?

Tiada Daya

Sebagai penagih, reaksi kita terhadap perkataan ini berbeza beza. Ada diantara kita berpendapat tiada sebarang alasan yang tepat boleh diterima, tetapi masih boleh menerima dan mengakui akan ketidakupayaan sendiri. Ada yang tersentak dengan pengakuan ini apabila kita mengaitkannya dengan kelemahan atau mempercayai bahawa ia adalah petunjuk dari beberapa jenis perwatakan kita yang lemah.

Memahami ketidakupayaan - dan bagaimana mengakuinya adalah penting untuk pemulihan kita - ia membantu kita mengatasi apa-apa perasaan negatif yang mungkin ada tentang konsep ini. Kami tidak terdaya selagi penggerak dalam kehidupan kita ini masih di luar kawalan sendiri. Penyakit ketagihan ini umpama kuasa yang tidak terkawal. Kita tidak dapat mengawal penggunaan dadah kita atau tingkah laku kita yang mendorong kepada dadah, walaupun ia menyebabkan kita kehilangan segala perkara yang paling penting kepada kita. Kita tidak boleh berhenti , walaupun ia pasti menyebabkan kerosakan fizikal yang parah sekiranya diteruskan. 

Kita selalu melakukan perkara-perkara yang tidak munasabah ketika menagih, perkara-perkara ini membuatkan kita rasa benci dan malu apabila terfikirkannya. Kita boleh membuat keputusan untuk berhenti, tidak mahu lagi dan menyedari bukanlah mudah untuk menghentikannya walaupun kita berpeluang melakukannya. Kita cuba menjauhkan diri dari dadah atau cuba mendorong tingkahlaku kita menjauhinya, kemungkinan terdapat sedikit kejayaan. Tetapi untuk jangkamasa yang lama tanpa program tertentu, kita akan dapati ketagihan tanpa pemulihan akhirnya membawa kita kembali menagih. Oleh itu, untuk menjayakan langkah pertama ini , kita perlu buktikan bahawa ketidakupayaan kita berada diperingkat paling teruk sekali.

 • Sebenarnya, saya tidak berkuasa atas apa? 
 • Saya telah melakukan berbagai perkara semasa menagih yang tidak akan saya lakukan ketika memberi tumpuan kepada pemulihan. Apa yang ia? 
 • Apakah perkara-perkara yang telah saya lakukan demi mengekalkan ketagihan saya yang berlawanan sepenuhnya terhadap semua kepercayaan dan nilai diri saya?
 • Bagaimana personaliti saya berubah apabila saya bertindak ke atas ketagihan saya ? (Sebagai contoh : Adakah saya menjadi angkuh? Penting diri? Panas baran? Pasif pada perkara yang tiada kepentingan? Manipulasi? Suka merungut?
 • Adakah saya memanipulasi orang lain untuk mengekalkan ketagihan saya ? Bagaimana? 
 • Adakah saya cuba untuk berhenti dan mendapati bahawa saya tidak boleh? Adakah saya berhenti menggunakan secara sendirian dan mendapati bahawa hidup saya begitu menyakitkan tanpa dadah serta menahan diri darinya tidak kekal lama? Apa perasaan saya ketika itu?
 • Bagaimanakah ketagihan saya menyebabkan saya disakiti termasuk orang lain?

Tidak Terurus

Kita mengakui terdapat dua perkara dalam langkah pertama;

1. bahawa kita tidak berkuasa mengawal penagihan kita,

2. bahawa kehidupan kita telah menjadi tidak terurus.

Selalunya, bagi yang pertama kita agak sukar untuk mengakui dan bagi yang kedua, tidak. Tidak terurus adalah bukti luaran ketidakupayaan kita. Terdapat dua jenis ketidak urusnya kita; luaran (yang dapat dilihat) dan dalaman.

Tidak terurus selalu dikaitkan dengan penahanan, kehilangan pekerjaan dan masalah keluarga. Sebahagian pula dipenjarakan. Ada yang tidak pernah mengekalkan sebarang perhubungan. Sesetengah pula terpisah langsung dari keluarga dan tidak pernah menghubungi mereka.

Sifat tidak terurus ini telah membentuk satu sistem peribadi yang tidak sihat. Ia memberi suatu kepercayaan bahawa kita tidak bernilai, pada diri sendiri dan mereka yang berada disekeliling kita. Kita boleh mempercayainya dan menerima sahaja hakikat ini atau melakukan sebaliknya.

Kita boleh mempercayai bahawa bukanlah tugas kita untuk menjaga diri kita sendiri, sepatutnya orang lain. Kita boleh saja mempercayai bahawa tanggungjawab ini terlalu besar untuk menanggung bebannya oleh kita sebagai manusia biasa. Bergantung pada kita untuk bertindak. Emosi yang tidak stabil secara jelasnya mencerminkan sifat peribadi yang tidak terurus.
 • Apakah makna tidak terurus bagi saya? 
 • Adakah saya pernah ditangkap atau mempunyai masalah undang undang akibat daripada ketagihan saya ? Adakah saya pernah melakukan apa-apa yang boleh membuatkan saya ditangkap? Apakah perkara tersebut? 
 • Apa masalah saya ketika ditempat kerja atau sekolah disebabkan ketagihan saya ? Apa masalah saya dengan keluarga saya akibat ketagihan saya ?
 • Apakah masalah saya dengan rakan-rakan hasil daripada ketagihan saya ?
 • Adakah saya berkeras dengan cara sendiri? Apakah kesan desakan ini terhadap perhubungan saya?
 • Adakah saya mengambil kira keperluan orang lain? Apakah kesannya terhadap perhubungan saya?
 • Adakah saya bertanggungjawab atas kehidupan dan tindakan saya? Adakah saya menjalankan tanggungjawab harian ini tanpa rasa tertekan? Bagaimana ini memberi kesan terhadap hidup saya?
 • Adakah saya terjelepuk sebaik mengetahui rancangan saya tidak menjadi? Bagaimana ini memberi kesan hidup saya?
 • Adakah saya menganggap setiap cabaran sebagai suatu penghinaan? Bagaimana ini memberi kesan hidup saya?
 • Bagaimana saya mengekalkan krisis mentaliti, bertindak balas secara panik? Bagaimana ini memberi kesan hidup saya? 
 • Adakah saya mengabaikan tanda tanda bahawa sesuatu yang mungkin tidak kena dengan kesihatan saya atau dengan anak-anak saya seolah olah semuanya dalam keadaan terkawal? Terangkan.
 • Apabila dalam keadaan bahaya, adakah saya bersikap sambil lewa atau tidak mengendahkannya disebabkan penyakit ketagihan saya ? Terangkan.
 • Pernahkah saya menganiayai seseorang disebabkan penyakit ketagihan saya ? Terangkan.
 • Adakah saya bertindak balas terhadap perasaan saya dengan cara tidak bermaruah? Terangkan.
 • Adakah saya bertindak atau mengambil dadah semata mata untuk mengubah atau menyekat perasaan saya? Apakah perasaan itu? 

Tempahan

Tempahan adalah tempat bagi mereka yang berulang(relapse) dalam program ini. Mereka mungkin membina idea bahawa kita masih boleh mengawal lagi keadaan, seperti , "Ok, saya sedar saya tidak dapat mengawal menggunakan dadah, boleh tak saya menjualnya? " Atau kita mungkin merasai kita masih boleh berkawan dengan ‘geng geng’ lama. Kita mungkin berfikir bahawa sebahagian dari program ini tidak sesuai buat kita. Kita juga mungkin berfikiran sekiranya berlaku trajedi seperti penyakit yang serius atau kematian orang yang dikasihi - dan merancang untuk menggunakannya sekiranya ini berlaku. Kita juga mungkin berfikiran bahawa selepas mencapai matlamat tertentu, menjana sejumlah wang atau kekal bersih untuk beberapa tahun tertentu, kita merasai bahawa kita mampu mengawalnya. Tempahan lazimnya berada di belakang minda kita, kita tidak sedar sepenuhnya akan ia. Amat penting untuk kita mendedahkan sebarang kemungkinan terdapatnya tempahan ini, batalkan segera, di sini, sekarang.
 • Adakah saya menerima ukuran penuh penyakit saya?
 • Adakah saya merasakan yang saya masih boleh berhubungan dengan ‘geng’ lama saya? Bolehkah saya pergi ke ‘port’? Adakah bijak untuk saya menyimpan dadah atau peralatannya sebagai peringatan atau menguji pemulihan saya? Jika ya , mengapa?
 • Adakah sesuatu yang saya rasakan boleh menghalang kepulihan saya, mungkin beberapa peristiwa yang akan berlaku begitu pedih menyebabkan saya kembali menagih? 
 • Adakah saya beranggapan bahawa dengan berhenti baru seketika atau dengan menjalani kehidupan baru, saya dapat mengawal penggunaan dadah? 
 • Masih adakah tempahan yang dipegang oleh saya?

Penyerahan

Ada perbezaan yang besar antara bersara dan penyerahan. Bersara adalah apa yang kita rasa apabila kita sedar kita penagih tetapi masih belum menerima pemulihan sebagai penyelesaian kepada masalah kita. Ramai di antara kita mendapati diri kita berada pada keadaan ini sebelum datang keRumah Shiqal. Kita mungkin berfikir bahawa ia adalah takdir untuk menjadi penagih, hidup dan mati dalam ketagihan. Penyerahan pula, adalah apa yang berlaku selepas kita menerima langkah pertama sebagai sesuatu yang benar untuk kita dan pemulihan adalah penyelesaiannya. Kita tidak mahu kehidupan kita sebagaimana ia. Kami tidak mahu menyimpan perasaan yang sama sebelum ini.
 • Apa yang saya takut tentang konsep penyerahan in, jika ada, apakah ia? Apa yang meyakinkan saya bahawa saya tidak akan berjaya mengawalnya? 
 • Adakah saya bersetuju bahawa saya tidak akan dapat mengawalnya semula, walaupun selepas tempoh menghindarinya yang panjang ?
 • Bolehkah saya mulai pemulihan saya tanpa penyerahan lengkap?
 • Bagaimana agaknya kehidupan saya jika saya menyerah sepenuhnya?
 • Bolehkah saya meneruskan pemulihan saya tanpa penyerahan lengkap?

Prinsip iman

Dalam Langkah Pertama, kita fokuskan kepada kejujuran, berfikiran terbuka, kesanggupan, merendah diri, dan penerimaan.
Amalan prinsip kejujuran dari Langkah Pertama bermula dengan mengakui kebenaran tentang ketagihan kita dan terus dengan amalan kejujuran pada setiap hari. Apabila kita berkata " Saya penagih " dalam perjumpaan, ia boleh menjadi perkara pertama yang benar-benar jujur, untuk sekian lamanya. Kami mulai bersikap jujur ​​dengan diri sendiri dan, seterusnya, dengan orang lain.
 • Jika saya terfikirkan tentang menggunakan atau bertindak ke atas ketagihan saya dengan cara berlainan, apakah saya akan berkongsi dengan penaja saya atau memberitahu orang lain?
 • Ada saya masih berhubung dengan realiti penyakit saya , tidak kira berapa lama saya bebas dari ketagihan aktif?
 • Adakah saya sedar bahawa , saya tidak perlu menutup ketagihan saya , saya tidak perlu berbohong lagi? Adakah saya menghargai kebebasan ini? Dengan cara apakah saya menjadi jujur ​​dalam pemulihan saya?
Mengamalkan prinsip berfikiran terbuka yang terdapat dalam Langkah Pertama kebanyakannya melibatkan penyediaan untuk mempercayai bahawa mungkin ada cara lain untuk hidup dan bersedia untuk mencuba cara itu. Tidak menjadi masalah sekiranya kita masih tidak nampak butirannya, atau tidak seperti mana yang kita dengar, apa yang penting adalah bahawa kita tidak menghadkan diri atau pemikiran kita. Ada kala kita mendengar perkara perkara yang pelik seperti " penyerahan untuk menang" atau cadangan untuk berdoa untuk orang yang kita benci. Kita akan lakukannya dengan berfikiran terbuka tanpa menolak dan terus mencubanya.

 • Apa yang telah saya dengar dalam pemulihan ini yang sukar untuk mempercayai ? Adakah saya bertanya penaja saya atau orang yang saya dengar itu, menjelaskan kepada saya?
 • Dengan cara apakah saya mengamalkan berfikiran terbuka ?
Prinsip kesediaan yang terkandung dalam Langkah Pertama boleh diamalkan dalam pelbagai cara. Apabila kita mula berfikir tentang pemulihan, ramai di antara kita sama ada percaya ia mungkin atau hanya tidak memahami bagaimana ia berkesan tetapi kita teruskan dengan Langkah Pertama dan itulah pengalaman pertama kita dengan kesediaan . Mengambil apa jua tindakan yang boleh membantu pemulihan kita adalah, kesediaan : bersungguh sungguh dalam perjumpaan, membantu mengatur perjumpaan, mendapatkan nombor telefon ahli dan memanggil mereka .
 • Adakah saya bersedia untuk mengikuti arahan penaja saya?
 • Adakah saya bersedia untuk pergi keperjumpaan sekerap yang boleh? 
 • Adakah saya bersedia untuk berusaha bersungguh sungguh dalam pemulihan saya? Dalam apa cara ?
Prinsip merendah diri, begitu penting kepada Langkah Pertama , dinyatakan secara jelas dalam penyerahan kita. Merendah diri paling mudah dikenal pasti sebagai penerimaan kita sebenar benarnya – sebagai manusia, tidak lebih teruk atau lebih baik daripada apa yang kita percaya apabila menggunakan dadah.
 • Adakah saya percaya bahawa saya adalah perosak yang meracuni seluruh dunia dengan ketagihan saya ?
 • Adakah saya percaya bahawa ketagihan saya sebenarnya tidaklah penting bagi masyarakat yang lebih besar di sekeliling saya?Atau sesuatu di antara keduanya?
 • Adakah saya merasai kepentingan persaudaraan dalam ikatan keluarga saya dan rakan-rakan ? Dalam masyarakat secara keseluruhannya ? Apakah perasaan itu?
 • Bagaimana saya mengamalkan prinsip rendah diri berkaitan dengan Langkah Pertama ini?
Mengamalkan prinsip penerimaan, kita perlu melakukan lebih daripada sekadar mengakui bahawa kita penagih. Apabila kita mengakui ketagihan kita , kita merasakan perubahan dalaman yang mendalam yang ditekankan oleh perasaan yang semakin meningkatkan harapan. Kita mulai merasa tenteram. Kita berdepan dengan syarat ketagihan kita, pemulihan kita dan dengan realiti yang akan datang dalam kehidupan kita. Kita tidak takut menghadiri perjumpaan, menghubungi penaja dan berusaha dengan langkah kerja, sebaliknya, kita mula melihat pemulihan sebagai hadiah bernilai, dan kerja kerja yang berkaitan dengannya lebih penting daripada rutin kehidupan yang lain.
 • Adakah saya berdamai dengan hakikat bahawa saya seorang penagih ?
 • Adakah saya berdamai dengan perkara yang saya perlu lakukan untuk kekal bersih ?
 • Bagaimana penerimaan penyakit saya perlu bagi pemulihan yang berterusan buat saya?

Melangkah Terus

Setelah kita bersedia untuk pergi ke Langkah Kedua, kita mungkin akan mendapati diri kita tertanya-tanya jika kita telah bekerja Langkah Pertama cukup baik. Adakah kita pasti ia adalah masa untuk bergerak ke atas ? Adakah kita menghabiskan banyak masa seperti orang lain untuk langkah ini ? Adakah kita benar-benar mendapat kefahaman tentang langkah ini ?
Ramai di antara kita mendapati ia berguna untuk menulis tentang pemahaman kita setiap langkah sebelum kita bersedia untuk bergerak ke atas.
 • Bagaimana saya tahu sudah tiba masanya untuk bergerak ke atas?
 • Apakah pemahaman saya tentang Langkah Satu?
 • Bagaimanakah kelebihan pengetahuan dan pengalaman saya member kelebihan pada langkah ini?
Kami telah datang ke tempat di mana kita melihat cara kehidupan lama kita dan menerima cara baru, tetapi kita mungkin tidak lagi melihat bagaimana indahnya kemungkinan kehidupan pemulihan ini. Ia mungkin tidak cukup hanya mempunyai kebebasan dari ketagihan, tetapi kita akan mendapati bahawa kekosongan dari kehidupan lalu perlu diisi. Melalui langkah yang sedang kita usahakan ini akan mengisi kekosongan itu.

Seterusnya dalam perjalanan kita ke arah pemulihan Langkah Dua.

klik>shifaulqalbi.blogspot.com/search/label/pemulihan
PENAFIAN (DENIAL)
-Penafian bermakna kita tidak dapat menerima KEKURANGAN DAN BATAS-BATAS yang ada pada kita.
-Masalah utama adalah susah untuk menerima kenyataan bahawa kita mempunyai batas tertentu yang merupakan sesuatu yang pahit untuk diterima.
-Akibatnya kita akan merasa marah, risau, malu, sedih, kemurungan dan rendah diri.
-Perasaan ini adalah menyakitkan dan kita akan cuba untuk mengelak perasaan yang timbul ini serta mengelak dari menerima kenyataannya.
1.(REFUSING) Tidak menerima kenyataan:
-Menidakkan masalah dadah yang dihadapi.
-Tidak mengaku kuantiti dadah yang diambil setiap hari semakin bertambah.
-Tidak mengakui masalah yang ditimbulkannya kepada keluarga dan masyarakat.
-Tidak kerjasama didalam menerima rawatan didalam pemulihannya.
2.(MINIMIZING THE FACTS) Mengurangkan fakta:
-Mengurangkan kenyataan mengenai masalah-masalah yang dihadapinya dari hari ke hari.
3.(AVOIDING) Mengelak:
-Tidur dengan banyak, mengurung diri, menjadi penagih kepada rokok, arak dan pil serta ubat-ubat sampingan.
4.(DEFEND MECHANISM) Mekanisma pertahanan diri:
-Memberi gambaran banyaknya orang lain mengguna dadah supaya pengunaan kita boleh diterima sebagai normal.
5.(BLAMING OTHERS) Menyalahkan orang lain:
-Suka menyalahkan orang dalam setiap masalahnya terutama berkaitan dadah.
6.(BARGAINING) Penawaran:
-Menawarkan diri seolah-olah boleh mengambil/mengguna dadah dengan kuantiti kecil.
7.(RATIONALIZING) Menegak benang basah:
-Membuat beberapa penerangan yang munasabah untuk meneruskan penggunaan dadah.

-Degil dan sombong adalah antara sifat-sifat penagih dadah samada ia berlaku sebelum & sesudah penagihan.
-Apakah ciri-ciri sifat degil dan sombong kita?
-Bagaiamana ini semua mencerminkan konteks penafian (denial) kita?

klik kerohanian
Salah satu method yang digunakan di SHIQAL RESIDENSI adalah berkongsi masalah yang satu, iaitu penagihan dadah.

ANTARA KAEDAH MENJAGA KEPULIHAN......

Monday, March 12, 2012
Ramai orang beranggapan untuk memulihkan seorang pengguna dadah hanya dengan merawat kesan ketagihan itu sendiri. Sangkaan hanya dengan mengambil rawatan dari pengamal pengamal perubatan tradisional telah menjadi salah satu kaedah yang begitu popular dikalangan komuniti kita dalam mengatasi masalah ketagihan ini sebenarnya adalah tidak benar. Secara logiknya, andaikata dengan kaedah rawatan ini diambilkira sebagai jalan mudah untuk merawat ketagihan dadah, maka sudah tentu masalah ini tidak akan membarah dan kes kes yang berulang tidak akan terjadi.
Masalah penyalahgunaan dadah ini bukanlah satu masalah yang baru dinegara kita. Sila lihat artikel ini : dan ini (klik saja)
Bermacam macam method telah digunapakai oleh kerajaan kita hanya untuk memastikan bahawa ancaman dadah ini dapat kita atasi ataupun sekurang kurangnya dapat dikawal. Tetapi, masalahnya tetap sama saja. Kenapa perkara ini boleh berlaku? Andaian yang mengatakan bahawa dengan pengajian agama sudah memadai juga dikira kurang tepat. Fakta menunjukkan terdapat ramai dikalangan pengguna pengguna dadah ini berlatarbelakangkan pada pendidikan agama yang antaranya cukup hebat. Ada yang berpendidikan sekolah pondok serta ada juga yang boleh digelar uztaz dengan sijil STAM dan seumpama.
Apa yang lebih menarik lagi faktor pendidikan, tekanan kehidupan, kemiskinan serta masalah kekeluargaan tidak boleh dijadikan alasan sebagai punca masalah penggunaan dadah ini. Mungkin boleh diletakkan sebagai salah satu faktor penyebab pada peringkat permulaan saja.
Apa yang pasti apabila seseorang itu telah terjebak dalam penggunaan dadah ini, secara khususnya beliau telah menjadikan keseluruhan hidupnya bergantung pada penggunaan dadah itu sendiri. Hidupnya, pekerjaannya, tingkahlakunya, cara pemikirannya serta seluruh pusingan hidupnya hanyalah semata mata kerana DADAH!
Pendekata hidup dan matinya hanya kerana DADAH!
Perubahan inilah yang dikatakan sebagai penyebab utama seseorang pengguna dadah itu tidak dapat melupai ataupun mengubah tabiatnya kerana telah menjadi sebati dalam jiwanya. Inilah yang dikatakan seseorang pengguna dadah itu telah membudayakan seluruh kehidupannya menjadi satu budaya ciptaan mereka sendiri!
Sila lihat dadah-kebudayaannya.
Sebab itu kebanyakan pakar pakar motivasi mengsyorkan agar pengguna pengguna dadah ini perlu melakukan anjakan paradigma! 
Apa itu anjakan paradigma?
Menurut wikipedia istilah  "anjakan paradigma" ialah mewakili tanggapan perubahan besar dalam corak pemikiran tertentu, perubahan radikal dalam kepercayaan peribadi, sistem yang kompleks atau organisasi dengan menggantikan bekas cara berfikir atau menganjurkan dengan secara radikal yang berlainan pemikiran atau menguruskan: Dalam ertikata lain, seseorang pengguna dadah itu semestinya mengubah seluruh cara hidupnya! Segala galanya perlu berubah. Antaranya yang paling penting, pergaulan, persekitaran, cara berfikir serta tingkahlakunya!
Bagaimana caranya?  
Sila lihat disini:- dan disini :program-12-teras-pemulihan-.
Dengan cara ini saja seseorang pengguna dadah itu dapat memulihkan dirinya. "JAUHARI JUGA YANG MENGENAL MANIKAM" ............