Search This Blog

Translate

Followers

Sunday, September 28, 2014

JAWAPAN SAYA PADA YANG KOMEN

Salam buat semua,
Mulanya saya ambil sikap tidak peduli dengan komen komen negatif dari mereka yg memberi komen negatif pada RUMAH SHIQAL ini, Namun saya agak terpanggil untuk menjawab bukan tujuan 'nak mempertahankan diri' maupun nak menafikan apa yang dikomen. Cuma 'mereka' yang memberi komen itu lebih dari bersikap 'jari telunjuk menunjuk, jari kelingking dok mengait', itu yang dapat saya gambarkan pada mereka yang memberi komen atas nama "anoynomous" ini..... Sebelum itu saya copy pastekan komen komen mereka ini....
KOMEN 1
"Pusat ni langsung tak membantu. Bayar RM600 sebulan tapi biar budak kat dalam tu tanpa pengawasan. Budak blh keluar masuk sesuka hati. Pemulihan apa macam tu. Bila ditanya, diaorg cakap biar budak tu alami pemulihan sendiri. Makan pun budak masak sendiri. So apa fungsi korang? Bila budak ketagih balik, hantar budak masuk lokap polis, tanpa maklumkan langsung kepada ibu bapa. Inilah pusat pemulihan yang paling BODOH yang aku pernah tau" 21/8/14
KOMEN 2
PUSAT INI MENIPU..
AMBIL DUIT PENDAFTARAN..
LEPAS TU TUDUH MENCURI..REPORT POLIS KES URIN..CONFIRM KENA TAHAN.. DUIT PENDAFTARAN LEBUH..DUIT PELATIH JUGA LEBUH..
BUAT RUMAH SHIQAL..TAPI TAK PENGAJA..
BODOH PUNYA KERJA..SAH2 LAH PENAGIH TU AKAN BUAT APA SAJA BILA KETAGIH...KALAU USTAZ TU BOLEH JUAL DNG2 USTAZ TU KENA REMBAT..LAIN KALI NAK BUKA PUSAT MESTILAH ADA PENGETAHUAN...NK TINGGAL ROKOK PUN SUSAH NI KAN PULA DADAH..GUNA OTAK LA SIKIT...KALAU SENANG2 NAK PULIH SENDIRI TAK PERLU LAH KELUAR DUIT BANYAK2 ANTAR PI SANA..KALAU TAK TOLONG PULIHKAN...
19/8/14
KOMEN3
Jangan mudah terpadaya dengan pusat ini...
penangih tidak diberi sebarang rawatan sama ada emosi atau fizikal...
dibiar dan tidak dikawal..
tiada penjaga dipusat tersebut..
penagih dibiar keluar sesuka hati..
tanpa kawalan.
Wang pendaftaran mahal..tapi masuk tengok sendiri..
penagih tak dirawat..
nk makan kena masak sendiri..
lauk semata saja...dari pagi sampai petang...
ternyata tempat ini langsung tak berfungsi..hanya menghabiskan duit mak bapak saja...
lebih baik antar pusat sehenti..
kalau betul2 tempat ini berkesan.. pasti yg dok lama kat situ dah pulih...tpi kenapa masih menagih....rugi saja kena bayar 500 sebulan utk rawatan tambahan...
19/8/14
saya boldkan semua tuduhan beliau untuk senang saya jawab,
1. tanpa pengawasan
dalam fasa pertama (40 hari) mereka sememangnya tidak dibenarkan keluar dari kawasan, kerana dikawal oleh mereka yang lama. Antaranya residen residen yg telah melalui fasa kedua & ketiga. 
Dalam kes ini sebenarnya penulis komen ini (sememangnya kita ketahui) tidak mengerti konsep pemulihan yang kita jalankan kerana semasa adik beliau mula mendaftar, beliau tiada, sedangkan penerangan telah diberikan kepada setiap ahli keluarga. 
2. biar bdk tu alami pemulihan sendiri
aik, ini pelik, sekiranya ini yang kami jalankan sudah tentu dah lama budak tu cabut lari, tp kenapa bdk tu (adik beliau) tinggal disini 4 bulan lebih?
3. masak sendiri
bkn masak sendiri, tapi secara berjemaah, menyediakan "taam" sebenarnya adalah satu kerja mulia kerana menyediakan "taam" bagi golongan yang sedang berjuang melawan nafsu. dan mereka ini sebenarnya digalakan makan setalam. Ini juga telah kita terangkan pada setiap ahli keluarga tanpa bantahan.
4. hantar masuk lokap tanpa maklum kepada ibubapa
Sudah 6 tahun kita beroperasi, tiada rekod dimana kita mengantar walaupun seorang ke lokap polis, malahan kita jamin dan bantu memang banyak. Dalam kes bdk ni, dia MENCURI!  Ini kes lain, dan bila di soal siasat sememangnya bdk ini terlibat. dan kita juga udah maklumkan kepada ayah beliau pada hari tersebut.
5. repot polis kes urin
sebenarnya pihak polis yang buat urin keatas bdk tu, bkn kita. Ini mungkin disebabakan bdk tu udah ada rekod.
6. tak pengaja
hmmmm, mungkin maksudnya tiada penjaga. Lagi sekali beliau tidak paham langsung apa itu pemulihan dan apa itu tahanan. 
SEBENARNYA BELIAU BEGITU NAIF APA MAKSUDNYA PEMULIHAN! DISINI BELIAU SEPATUTNYA PERLU SEDAR PERBEZAAN ANTARA PEMULIHAN DAN TAHANAN. PEMULIHAN BERERTI SESEORANG ITU DATANG DISEBABKAN BELIAU HENDAK DIRAWAT DAN DIPULIHKAN. SEBAGAI CONTOH, APABILA SESEORANG ITU MENDAPATI IA SAKIT, MAKA IA AKAN MENCARI INSTITUSI UNTUK MERAWAT BELIAU SEHINGGA SEMBUH, DAN ATAS KESEDARAN INILAH BELIAU AKAN BERUSAHA UNTUK DISEMBUHKAN. TAPI AMAT MALANG SEKALI BAGI KES INI, BELIAU SEBENARNYA DATANG BUKAN UNTUK MENDAPAT RAWATAN, TETAPI DATANG ATAS SEBAB SEBAB TERTENTU ANTARANYA, 1. INGIN BERJAUHAN DARI KELUARGA, ALASANNYA KELUARGA TIDAK AKAN DAPAT TAHU SITUASI SEBENAR. 2. MUDAH MENDAPATKAN DUIT BELANJA SEBAB BERJAUHAN DARI KELUARGA. 3. KENAKALANNYA TIDAK DAPAT DIHIDU OLEH KELUARGA. BAIKLAH, SEBENARNYA BELIAU INI TELAH SAYA TANGKAP BEBERAPA KALI KERANA TERLIBAT DALAM AKTIVITI NEGATIF TETAPI ATAS ALASAN BELIAU BERIKAN INGIN MEMPERBAIKI DIRI, MAKA SAYA MAAFKAN, DAN MASIH MEMBERI PELUANG. YA, BELIAU BEBAS DAN TIDAK DISEKAT KEBEBASANNYA KERANA BELIAU TELAH MASUK KE FASA KE 2. SELEPAS RAWATAN INTENSIF SELAMA 40 HARI. BELIAU DIBERI 'TANGGUNGJAWAB' MENJAGA MEREKA YANG BARU. SEKALI LAGI AMAT MALANG SEKALI 'HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI' , BELIAU PULA YANG 'TOLONG' BELIKAN PULA UNTUK MEREKA YANG BARU MASUK! SATU KES YANG INGIN SAYA CERITAKAN DIMANA BELIAU 'PAKSA' SEORANG RESIDEN ITU UNTUK MENGHISAP (KEBETULAN RESIDEN BARU ITU ADALAH ANAK KEPADA SEORANG PENGHULU) LAPURAN POLIS TELAH DIBUAT OLEH PENGHULU ITU! APA YANG TERJADI BELIAU TELAH DITANGKAP DAN DILOKAPKAN ATAS SEK 6. TAPI ATAS SEBAB INGIN MELIHAT BELIAU BERUBAH SAYA JAMIN BELIAU DARI LOKAP. TAPI RUPA RUPANYA BELIAU MASIH TIDAK INSAF, SIAPA YANG BOLEH TAHAN LAGI SEHINGGAKAN WAYAR LETRIK DISURAU DAN BAHAGIAN ATAS RUMAH HABIS DISAPU OLEH BELIAU BERSAMA DUA RAKAN SUBAHATNYA? SEBELUM ITU BUDAK INI JUGA TERLIBAT DENGAN MENCURI MESIN RUMPUT, PERIUK NASI YANG BESAR TU, GERGAJI LETRIK DAN BANYAK LAGI....... PERNAH SAYA SURUH BELIAU BALIK SAJA, NAMUN BELIAU ENGGAN ATAS ALASAN "TOLONG BERI BELIAU PELUANG".......(BERAPA BANYAK PELUANG YANG HARUS SAYA BAGI?) 
SEKARANG KITA BALIK KEPADA "APA ERTI PEMULIHAN ?"
PEMULIHAN DADAH INI LEBIH BERSIFAT HOLISTIK. IA BUKAN SEKADAR PULIH DARI KETAGIHAN SAJA. ANTARA CABANG CABANG PEMULIHAN ADALAH TERDIRI DARI 4 ASPEK UTAMA. ANTARANYA IMAN, MENTAL, EMOSI & JASMANI (IMEJ). SAYA CUBA MENGAJAR MEREKA BERPANDUKAN PENGALAMAN SAYA SEBAGAI PENAGIH DADAH SELAMA HAMPIR 29 TAHUN (1978-2007) SEUSIA 13 TAHUN HINGGA USIA SAYA MENJANGKAU 42. SAYA ADALAH PENAGIH TEGAR JENIS HEROIN DARI MULA LAGI, BUKAN DARI GANJA ATAU SEBAGAINYA. DAN DALAM MENJAGA KEPULIHAN SAYA INI SAYA PRAKTIKKAN 12 JALAN MENUJU KEPULIHAN (SEDANG SAYA BUKUKAN). BUKAN SATU PERKARA YANG MUDAH UNTUK KEKAL BERSIH, IA MEMERLUKAN AZAM YANG TINGGI, ILMU DAN YANG PENTING SEKALI ADALAH MEMPRAKTIKKANNYA. 
AMALAN ADALAH SATU SATUNYA JALAN UNTUK KITA MEMPRAKTIKAN KEPULIHAN KITA, SEBAB ITU KITA MEMBERI TUGASAN SEBAGAI 'TANGGUNGJAWAB' UNTUK MEMBINA JATI DIRI. ANTARANYA, TERAPI-KERJA, MEMBERSIHKAN KAWASAN LUAR DAN DALAM, BAHAGIAN TANDAS JUGA TERMASUK MEMASAK UNTUK RAKAN SEPERJUANGAN SECARA BERGILIR GILIR. ADAKAH SKOP TERAPI-KERJA INI SALAH? ADAKAH UNTUK BELAJAR BERTANGGUNGJAWAB INI SALAH? MEMBERI KESEDARAN BETAPA IBU IBU KITA YANG SABAN HARI MEMASAK UNTUK KITA BAGI SAYA ADALAH SESUATU YANG AMAT BERHARGA UNTUK KITA KENANGKAN DAN MERASAI BETAPA SUKARNYA IBU IBU KITA YANG BERTUNGKUS LUMUS MEMASAK UNTUK KITA. 
"TIADA PENJAGAAN...." DAKWA BELIAU, PENJAGAAN YANG BAGAIMANA MAKSUD BELIAU? PENJAGAAN SEPERTI PENJARA KE...ATAU PENJAGAAN SEPERTI PUSAT SERENTI? KALU ITU YANG DIMAKSUDKAN JANGAN LA DATANG KE PUSAT PEMULIHAN PERSENDIRIAN. INI KERANA MEREKA DATANG ATAS TIKET SUKARELA. BUKAN ATAS TIKET TANGKAPAN MAUPUN ATAS PERINTAH MAHKAMAH! NAK PULIH OKEY KITA ALU ALUKAN, TAPI KALAU DATANG ATAS SEBAB SEBAB YANG LAIN.....,PAYAH LE. ORANG YANG MACAM NIE SEPATUTNYA CUKUP 40 HARI BALIK JE. TAK USAH WAYANG WAYANG LAGI, ABISKAN DUIT IBUBAPA AJE.....
LAGI SATU YANG INGIN SAYA SENTUH JUGA DISINI, SAYA JUGA INSYALLAH, BERJANJI AKAN MEMBANTU MEREKA SEPANJANG HAYAT MEREKA JIKA MEREKA BENAR BENAR INGIN MENCARI KEPULIHAN. TERLALU BANYAK YANG SAYA LAKUKAN PADA MEREKA INI YANG TIDAK DICERITAKAN PADA KELUARGANYA. SAYA FAHAM, SUDAH TENTU BUDAK INI AKAN CUBA MENCERITAKAN PERKARA PERKARA BURUK PADA KELUARGANYA HANYA SEMATA MATA INGIN MENEGAKKAN BENANG BASAH. INI JUGA KITA FAHAM ADALAH SALAH SATU SIKAP PENAGIH YANG KITA PANGGIL BLAMING OTHERS (MENYALAHKAN ORANG LAIN SEMATA MATA UNTUK MENUTUP KESALAHAN SENDIRI). YA SAYA BUAT LAPURAN POLIS BUKAN ATAS SEBAB BELIAU MENAGIH, TETAPI ATAS SEBAB PECAH AMANAH DAN MENCURI........
SEBELUM SAYA AKHIRI ULASAN SAYA INI, SAYA INGIN MEMOHON RIBUAN KEMAAFAN PADA MEREKA MEREKA YANG TERLIBAT DALAM USAHA SAYA INI BAGI MEMBANTU MEREKA YANG TERBABAS, INI BUKANLAH PERTAMA KALI SAYA MENDAPAT CACIAN MALAHAN BERPULUH SMS PERNAH DIHANTAR PADA SAYA DENGAN SERIBU KATA KATA KESAT. BERMACAM MACAM PANGGILAN BERBENTUK UGUTAN PERNAH SAYA TERIMA TANPA MENGIRA WAKTU DAN MASA. KERETA SAYA DICALAR, CERMINNYA DIPECAHKAN, NAMUN BAGI SAYA INILAH ASAM GARAM YANG PERLU SAYA TEMPUHI DEMI ATAS NIAT SAYA UNTUK MEMBANTU MEREKA YANG BENAR BENAR INGINKAN KEPULIHAN. SAYA SEDAR SAYA HANYA INSAN BIASA TIDAK LARI DARI MELAKUKAN KESILAPAN, SAYA TIDAK DAPAT MEMUASKAN HATI SETIAP INSAN TETAPI, ALHAMDULILLAH, ADA JUGA MEREKA YANG BERJAYA DAN KAMI SENTIASA BERHUBUNGAN SEHINGGA SEKARANG! ANGGAPLAH SEMUA YANG BAIK ITU DATANGNYA DARI ALLAH JUA DAN YANG LEMAH SERTA MENYINGGUNG PERASAAN TUAN/PUAN ITU ADALAH ATAS KELEMAHAN DIRI SAYA SENDIRI. DAN SELEPAS INI SAYA TIDAK AKAN LAGI MELAYAN KOMEN KOMEN YANG BERSIFAT DENDAM DAN PERIBADI...., BAGI SAYA MEREKA MEREKA INI TIDAK FAHAM APA ERTI PERJUANGAN DAN APA ITU PENGORBANAN, WALLAHUALAM.
6 comments:

Syafiq Liow: "Choose To Be Change Or Not To Be" said...

Saya sokong sepenuh apa yang dibalas oleh Tuan Shamzuri......

Shamzuri Osman said...

SALAM, SYAFIQ, TN SKRG ADE DIMANE? TRIMA KASEH.

razi rahman said...

salam tuan bgaimana sya ingin menghubungi pihak tuan..tq

razi rahman said...

salam tuan bgaimana sya ingin menghubungi pihak tuan..tq

rubiah bt mahmud said...

Assalamualaikum tuan.saya ibu tungal .ada adik lelaki yg bermsaalah mcm ni. Bagaimana saya nk bantu dia mengatasi masalah dia.bolh bgi saya laluan utk saya dpt berhubung dgn pihak tuan.terimakasih.

rubiah bt mahmud said...

Assalamualaikum tuan.saya ibu tungal .ada adik lelaki yg bermsaalah mcm ni. Bagaimana saya nk bantu dia mengatasi masalah dia.bolh bgi saya laluan utk saya dpt berhubung dgn pihak tuan.terimakasih.